Stiltedag-rustig-uitzicht

Stiltedag

Waarom is een stiltedag belangrijk en wat kan het je brengen?

Op een gewone, alledaagse dag, worden we wakker door de wekker. Omdat die vaak op onze telefoon staat, zijn we geneigd om meteen alles te bekijken. We klampen ons  vast aan nieuw binnengekomen mails, app’jes van vrienden en de Instagram tijdlijn. De ochtend wordt vaak ervaren als een drukke start van de dag: gedachten over een vergadering later in de ochtend, of een lastig gesprek met een collega. Je zou iets met een vriendin doen maar bent eigenlijk heel moe. En  zijn er kinderen die zorg en aandacht nodig hebben. Er vliegen er nog wel drie onderwerpen door je hoofd, plezierige en minder plezierige, terwijl je je helemaal automatisch aankleedt en een ontbijt maakt. Als je denkt dat je nu rustig je koffie kunt drinken, heb je het al bijna op als je bewust opmerkt; Hé, m’n koffie!   Rust? Kennen we dat?

Lees verder Stiltedag

mindfulness-training-alkmaar2

Gezondheid en Mindfulness

 

Verbeter je gezondheid met Mindfulness

 

Dr. Jon Kabat-Zinn was werkzaam aan de Universiteit van Massachusetts (U.S.A) en onderzocht de invloed van stress op lichaam en geest; in welke mate is stress van invloed op de gezondheid? Hij ontwikkelde in 1979 een stressreductiecursus – Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) – die sindsdien uitgebreid onderwerp is geweest van veel wetenschappelijk onderzoek.

Lees verder Gezondheid en Mindfulness

Zelfliefde-leren

Zelfliefde leren

Zelfliefde leren, hoe pak je dat nou aan?

Zelfliefde leren doe je niet alleen door met een boek aan tafel te zitten, maar vraagt actie. Geef jezelf de tijd en de aandacht om zelfliefde in kleine stappen in je dagelijkse leven te brengen. Het kan heel goed werken om hiervoor een opschrijfboekje aan te schaffen. Van een formaat wat je bij je kunt steken, voor inspirerende gedachten.

Onderzoek wat voor jou momenten zijn waar zelfliefde ver te zoeken is. Wellicht waar je je meer aanpast dan nodig is. Waar je niet jezelf durft te zijn. Waar je je schuldig voelt of schaamt…… geen grenzen durft te stellen.

DEZE MOMENTEN IN JE DAGEN GAAN HERKENNEN IS EEN KRACHTIG MIDDEL OM  ZELFLIEFDE TOE TE PASSEN.

Lees verder Zelfliefde leren

Lief-zijn-voor-jezelf1

Lief zijn voor jezelf

Lief zijn voor jezelf, dat is belangrijk. Maar wat levert het op?

We vinden dat lastig. Het is makkelijker om de lat hoog te leggen. Terwijl we de mensen om ons heen liever behandelen. Waarom zouden zij wel goed behandeld mogen worden, en mag jij niet lief voor jezelf zijn?

Meestal zit het ‘m in het streven naar perfectie, het niet willen overgeven aan jouw imperfecties. En dat is jammer, jouw imperfecties maken jou tot wie jij bent. Uiteindelijk is er maar één jij, en juist dat maakt jou zo mooi en uniek!

Wellicht  vraag jij je af of lief zijn voor jezelf iets opbrengt. Laat mij jou vertellen waarom het belangrijk is en hoe kleine stapjes worden omgetoverd tot grotere levensstappen.

Lees verder Lief zijn voor jezelf

Met zelfcompassie meer veerkracht Kristin Neff

Zelfcompassie geeft je meer veerkracht – Kristin Neff

Met zelfcompassie meer veerkracht – Kristin Neff

 

In onderstaande video deelt Kristin Neff met ons over zelfcompassie en veerkracht

Hoe het begon, onze zelfkritiek…..

Het reptielen brein ligt aan de basis van onze zelf-kritiek

Je weet misschien wel dat dit dreiging- en afweersysteem is geëvolueerd om ons lichaam te beschermen, om weg te rennen als je weet dat de leeuw ons achtervolgt.  Adrenaline helpt dan ons voor te bereiden op de vecht of vlucht reactie.

Het probleem is nu dat dit systeem om jezelf te beschermen tegen lichamelijke dreiging, in de wereld van vandaag geactiveerd wordt als we een psychologisch dreiging ervaren. Een nare emotie of gedachte, iets wat we als een bedreiging voor ons gevoel van ‘zelf’ beleven.

Lees verder Zelfcompassie geeft je meer veerkracht – Kristin Neff

onvermijdelijk-lijden-bloemen

Onvermijdelijk lijden

We krijgen allemaal te maken met onvermijdelijk lijden
Pijn, ziekte, verlies, ouderdom, dood… Alles waar we ons aan hechten blijkt vergankelijk…. Wat de toekomst in petto heeft kunnen we nooit zeker weten, al bereiden we ons nog zo goed voor.

We moeten ongelukkig durven zijn
Dirk de Wachter – Trouw, april 2017

Onvermijdelijk lijden is een natuurlijk onderdeel van het leven.
Als mens ontkomen we hier niet aan. Toch proberen we soms om deze stress, het lijden te vermijden door ons voor bepaalde levenservaringen af te sluiten. Als we hier een gewoonte van maken, krijgen we alleen maar meer problemen. 

Lees verder Onvermijdelijk lijden

Compassie en Empathie

Joan Halifax over Compassie en Empathie

Onder aan deze pagina kun je een Nederlands ondertitelde Ted Talk door Joan Halifax beluisteren over compassie en empathie.

In deze tekst lees je over compassie en de visie daarop van Joan Halifax. 

Boeddhist Roshi Joan Halifax werkt o.a. met mensen in de laatste fase van hun leven (in hospices en mensen die in de dodengang verblijven). Zij deelt in de Ted Talk video haar ervaringen hiermee en wat ze daardoor heeft geleerd over compassie in het aangezicht van sterven en de dood, en over een diep inzicht in de natuur van empathie.

Lees verder Compassie en Empathie