Stiltedag-rustig-uitzicht

Stiltedag

Waarom is een stiltedag belangrijk en wat kan het je brengen?

Op een gewone, alledaagse dag, worden we wakker door de wekker. Omdat die vaak op onze telefoon staat, zijn we geneigd om meteen alles te bekijken. We klampen ons  vast aan nieuw binnengekomen mails, app’jes van vrienden en de Instagram tijdlijn. De ochtend wordt vaak ervaren als een drukke start van de dag: gedachten over een vergadering later in de ochtend, of een lastig gesprek met een collega. Je zou iets met een vriendin doen maar bent eigenlijk heel moe. En  zijn er kinderen die zorg en aandacht nodig hebben. Er vliegen er nog wel drie onderwerpen door je hoofd, plezierige en minder plezierige, terwijl je je helemaal automatisch aankleedt en een ontbijt maakt. Als je denkt dat je nu rustig je koffie kunt drinken, heb je het al bijna op als je bewust opmerkt; Hé, m’n koffie! Bijna op, errug.   Rust? Kennen we dat?

 

Prikkels

Dag in dag uit worden we blootgesteld aan prikkels. Prikkels van buiten en van binnen uit. Prikkels van de mensen om ons heen, van werk, maar ook prikkels van onze eigen gedachten, emoties…. onze voorkeuren en afkeer. En de hoeveelheid tijd die wij op onze mobiele telefoon doorbrengen kan inmiddels leiden tot een serieuze verslaving, ik geef het eerlijk toe. Wat gebeurd er met ons als wij te veel prikkels binnenkrijgen? 

 

Stiltedag - rustgevende-lotus

Lees verder Stiltedag

mindfulness-&-gezondheid-bomen

Mindfulness & gezondheid – Jon Kabat-Zinn

 

Dr. Jon Kabat-Zinn was werkzaam aan de Universiteit van Massachusetts (U.S.A) en onderzocht de invloed van stress op lichaam en geest. Hij ontwikkelde in 1979 een stressreductiecursus – Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) – die sindsdien uitgebreid onderwerp is geweest van veel wetenschappelijk onderzoek. Dit onderzoek heeft aangetoond dat deze cursus, Stressreductie door aandachttraining (MBSR), effectief is bij tal van lichamelijke en geestelijke klachten zoals:

– werkstress en burnout;
– piekeren en negatieve gedachten;
– vermoeidheid en slapeloosheid;
– somberheid en voorkomen van terugval bij depressie;
– chronische pijn en de emotionele gevolgen van ernstige ziekte;
– geestelijke klachten op het gebied van angst, spanning en onrust;
– stressgerelateerde lichamelijke klachten, zoals hoge bloeddruk, psoriasis, RSI

Lees verder Mindfulness & gezondheid – Jon Kabat-Zinn

Met zelfcompassie meer veerkracht Kristin Neff

Zelfcompassie geeft je meer veerkracht – Kristin Neff

Met zelfcompassie meer veerkracht – Kristin Neff

 

In onderstaande video deelt Kristin Neff met ons over zelfcompassie en veerkracht

Hoe het begon, onze zelfkritiek…..

Het reptielen brein ligt aan de basis van onze zelf-kritiek

Je weet misschien wel dat dit dreiging- en afweersysteem is geëvolueerd om ons lichaam te beschermen, om weg te rennen als je weet dat de leeuw ons achtervolgt.  Adrenaline helpt dan ons voor te bereiden op de vecht of vlucht reactie.

Het probleem is nu dat dit systeem om jezelf te beschermen tegen lichamelijke dreiging, in de wereld van vandaag geactiveerd wordt als we een psychologisch dreiging ervaren. Een nare emotie of gedachte, iets wat we als een bedreiging voor ons gevoel van ‘zelf’ beleven.

Lees verder Zelfcompassie geeft je meer veerkracht – Kristin Neff

onvermijdelijk-lijden-bloemen

Onvermijdelijk lijden

We krijgen allemaal te maken met onvermijdelijk lijden
Pijn, ziekte, verlies, ouderdom, dood… Alles waar we ons aan hechten blijkt vergankelijk…. Wat de toekomst in petto heeft kunnen we nooit zeker weten, al bereiden we ons nog zo goed voor.

We moeten ongelukkig durven zijn
Dirk de Wachter – Trouw, april 2017

Onvermijdelijk lijden is een natuurlijk onderdeel van het leven.
Als mens ontkomen we hier niet aan. Toch proberen we soms om deze stress, het lijden te vermijden door ons voor bepaalde levenservaringen af te sluiten. Als we hier een gewoonte van maken, krijgen we alleen maar meer problemen. 

Lees verder Onvermijdelijk lijden

Compassie en Empathie

Joan Halifax over Compassie en Empathie

Onder aan deze pagina kun je een Nederlands ondertitelde Ted Talk door Joan Halifax beluisteren over compassie en empathie.

In deze tekst lees je over compassie en de visie daarop van Joan Halifax. 

Boeddhist Roshi Joan Halifax werkt o.a. met mensen in de laatste fase van hun leven (in hospices en mensen die in de dodengang verblijven). Zij deelt in de Ted Talk video haar ervaringen hiermee en wat ze daardoor heeft geleerd over compassie in het aangezicht van sterven en de dood, en over een diep inzicht in de natuur van empathie.

Lees verder Compassie en Empathie