Waarom is een stiltedag belangrijk en wat kan het je brengen?
Op een gewone, alledaagse dag, worden we wakker door de wekker. Omdat die vaak op onze telefoon staat, zijn we geneigd om meteen alles te bekijken. We klampen ons vast aan nieuw binnengekomen mails, app’jes van vrienden en de Instagram tijdlijn. De ochtend wordt vaak ervaren als een drukke start van de dag: gedachten over een vergadering later in de ochtend, of een lastig gesprek met een collega. Je zou iets met een vriendin doen maar bent eigenlijk heel moe. En zijn er kinderen die zorg en aandacht nodig hebben. Er vliegen er nog wel drie onderwerpen door je hoofd, plezierige en minder plezierige, terwijl je je helemaal automatisch aankleedt en een ontbijt maakt. Als je denkt dat je nu rustig je koffie kunt drinken, heb je het al bijna op als je bewust opmerkt; Hé, m’n koffie! Rust? Kennen we dat?
Prikkels
Dag in dag uit worden we blootgesteld aan prikkels. Prikkels van buiten en van binnen uit. Prikkels van de mensen om ons heen, van werk, maar ook prikkels van onze eigen gedachten, emoties…. onze voorkeuren en afkeer.
Wat gebeurd er met ons als wij te veel prikkels binnenkrijgen?
Stiltedag voor onszelf
Met te veel prikkels raken wij het contact met onszelf kwijt. Ons stress systeem wordt zwaar belast met allerlei gevolgen van dien. Je zit niet lekker in je vel, krijgt psychisch en fysiek klachten. Een stiltedag kan dan dé oplossing zijn. Tijdens zo’n stiltedag worden deelnemers uitgenodigd zich gewaar te zijn van wat ze in en om zich heen opmerken – gedachten, gevoelens, fysieke sensaties. Wat zegt je lichaam? Wat heb je nu nodig?
De verschillende mindfulness- en compassie- meditaties en oefeningen helpen de aandacht bij onszelf naar binnen te brengen en bij wat er nu is, in dit moment. Stilte brengt je in contact met ruimte in jezelf waar gedachten en emoties kunnen ontspannen. Aandacht voor de ademhaling biedt een anker in het lichaam. Vrede die in het hart aanwezig is kan meer voelbaar worden.