Jon Kabat-Zinn de voordelen van meditatie

Jon Kabat-Zinn, wat meditatie je kan opleveren

Regelmatig mediteren transformeert je leven en er heeft een diepgaande heling plaats. Dit komt omdat er tijdens het mediteren met je hele organisme wordt gewerkt, van chromosomen tot cellen, je hersenen… Meditatie heeft effect op al je organen, inclusief het imuun-systeem.

Wetenschappelijk onderzoek heeft in de jaren ’90, een begin gemaakt meer en meer over meditatie te ontdekken. Zo is ontdekt hoe de verschillende activiteiten van de hersenen onder stress en in moeilijke omstandigheden werken, hoe we emoties reguleren. Ook is ontdekt hoe door meditatie de hersenen – het orgaan waar we ervaren-  voortdurend de eigen vorm verandert. Dit is de ontdekking van neuro-plasticiteit; hoe we besluiten ons leven te leiden.

Met regelmatige meditatie

 • gaan we niet alleen meer zien hoe we gevangen kunnen raken in ideeën en meningen
 • meditatie verandert ook onze relatie met gedachten.

En behalve dat het brein anders gaat functioneren is ook bekend geworden dat de structuur van het brein zich her-groepeert ten dienste van meer

 • compassie hebben
 • gelijkmoedigheid
 • helderheid
 • wijsheid

Dit is meetbaar in de hersenen omdat de betreffende hersendelen dikker worden.

Meditatie ook voor kinderen op jonge leeftijd beschikbaar maken; Jon Kabat-Zinn brengt krachtig naar voren hoe belangrijk dit is, op basis van de  bijzondere resultaten van mediteren. Jonge kinderen zullen hierdoor beter bestand zijn tegen stress, tegen de krachten die nu in de wereld spelen. Het zou volgens hem onverantwoordelijk zijn jongeren op te laten groeien zonder dit minstens beschikbaar voor ze te maken, zodat ze kunnen leren hoe ze hun instrumenten kunnen ontwikkelen. Zodat ze deze beschikbaar hebben in soms zeer uitdagende situaties.

Deze instrumenten zijn

 • het lichaam
 • het hart
 • de geest
 • hun relatie tot anderen en de natuur
 • je zelf niet langer zien als het centrum van het universum

 

In deze video – ‘The Benefits of Meditation’ – hoor je Jon Kabat-Zinn over de voordelen van meditatie.

 

Hier kun je luisteren naar een meditatie door Jon Kabat-Zinn – Breath sitting meditation –   

In deze meditatie is de ademhaling de focus voor de aandacht.
Doe je deze meditatie regelmatig dan ga je meer en meer de helende werking ervan ervaren; de ademhaling kan, als daar behoefte aan is, vertragen en zich wat verdiepen, de borstkas en de buik kunnen wat verzachten. We realiseren ons dat gedachten, gedachten zijn; niet hetzelfde als de realiteit waar ze over gaan. We kunnen ons hart openen voor onze emoties, en ook zien hoe ze veranderen. Aandacht voor de ademhaling, van moment tot moment, met een milde open blik, geeft ons een anker in dit moment. Het helpt je aanwezig te zijn in dit moment, met alles wat er is.

Naarmate je meer vertrouwt raakt met de meditatie kun je deze op verschillende momenten van de dag doen. Het kan in je bureaustoel (niemand hoeft er iets van te merken) , voordat je een lastig gesprek in gaat, als je ergens staat te wachten; voor de trein of in de rij bij de kassa…. het kan ook thuis als je een kleine minipauze neemt voordat je begint met eten, je koffie drinkt, je kinderen van school haalt…..

De meditatie duurt ruim 10 minuten

 

Wil je een langere meditatie met Jon Kabat-Zinn beluisteren dan is hier de Body Scan Exercise 

 

 

Wil je meer lezen over meditatie, over mindfulness?

lees dan verder op deze pagina

Hier lees je meer over Jon Kabat-Zinn

Jon Kabat-Zinn, oprichter en directeur van het Centrum voor Mindfulness

 

 

 

Een interview met Jon Kabat-Zinn   People are losing their minds. That is what we need to wake up to.