De Compassietraining MBCL

image

De 8-weekse Compassietraining

De compassietraining MBCL is een training in mildheid en (zelf)compassie, en is een verdieping van en vervolg op de Mindfulnesstraining.

Praktische informatie

De compassietraining MBCL bestaat uit 8 lessen van 2,5 uur én een compassievolle retraite dag , helemaal voor jezelf.
4 avonden in oktober (niet op 21-10) en 4 avonden in november.
De compassionele retraitedag is zondag 3 november van 10.00-16.00 uur.
Locatie is centrum Wakker bewust zijn in Alkmaar.
Centrum ‘Wakker bewust zijn’ is goed bereikbaar met het OV. Het centraal station ligt op 6 minuten lopen. Op 2 tot 5 minuten lopen kun je gratis parkeren in o.a. de van der Woudestraat, Eikelenbergstraat en Boomkampstraat.
Bijdrage voor de training is €375,-

Dit is inclusief de 10 lessen (de 8- weekse compassietraining én de compassievolle retraitedag), een kennismakingsgesprek  (telefonisch of we spreken ergens af), een cd met oefeningen uit de training door de trainer Titia van Rootselaar ingesproken en je ontvangt het  hulpboek Compassie in je leven geschreven door Frits Koster en Erik van den Brink. Je vindt hierin de theorie van de compassietraining MBCL. Ook de waardevolle oefeningen waarvan we er veel tijdens de training doen. Gratis downloadbare audio-bestanden om compassie verder te ontwikkelen en de werking van mindfulness verder te ontwikkelen met heartfulness.

 

Om nog meer profijt te hebben van de compassietraining nodig ik je uit om vóor aanvang van de training te onderzoeken welke twee gewoontepatronen je als focus wilt meenemen naar de compassietraining. Je zult hierdoor tijdens de training sneller tot de essentie komen waar het voor jou over gaat.

De eerstvolgende informatie avond is woensdagavond 28 augustus.

Ik deed de opleiding voor compassietrainer MBCL  bij Frits Koster en Erik van den Brink en ben in hun register   A en B geregistreerd compassietrainer .

Heb je belangstelling voor individuele mindfulness- of compassie-coaching?
Als je me belt – 06-12 912 252 –  maken we een vrijblijvende afspraak om kennis te maken en te onderzoeken wat de wensen en mogelijkheden zijn.

Opbouw van de les

We starten met een geleide meditatie. Hierna is er kort gelegenheid je in de kring te laten horen. Hoe het op dat moment met je is. We doen een geleide oefening van ongeveer een half uur, de oefening staat ook in het hulpboek. Hierna is er gelegenheid voor het uitwisselen van ervaringen.

Net als bij de Mindfulnesstraining is er geen goed of fout. Wel ‘wat heb je ervaren’ en hoe is het nu)). Er is een bespreking over de theorie voor de komende week. Je kunt het thuis terug lezen in het hulpboek. Hierin staan ook de oefeningen.
Naast zit-en loop meditaties zijn er ook lichte compassionele bewegings oefeningen. Vanaf les 2 wisselen we ook uit over ervaringen thuis met de theorie en de oefeningen. We eindigen de les met een compassie-meditatie.

Voor wie is de compassietraining MBCL geschikt?

De training is er voor ieder die zoekt naar wegen om lijden te verlichten, meer levensgeluk te ervaren, gezonder met zichzelf en met anderen om te gaan en te leven vanuit het hart.

In onze cultuur ervaren veel mensen psychische problemen, hebben een lage dunk van zichzelf en gaan gebukt onder zelfverwijt of schaamte. Daarnaast draagt voor velen een overvolle agenda bij aan veel in het hoofd verblijven, merken we dan nog iets op van schoonheid en geluk, dat zich soms in een moment zomaar voor kan  doen?
Ook omstandigheden als eenzaamheid, een pijnlijke relatie binnen de familie of met vrienden, ziekte, ouderdom en dood kunnen aanleiding zijn om met de compassietraining mee te doen.
In bepaalde  beroepen (onderwijs, zorgverleners….) kan een dusdanig appel op je worden gedaan dat het voeding geven aan compassie voor jezelf en de mensen om je heen een welkome ontwikkeling kan zijn.

De inhoud van de compassietraining MBCL

Naast het verder trainen van mindfulness komt onder meer het volgende aan bod:

  • Het erkennen van pijn en lijden en hoe ons brein en organisme is geëvolueerd om ons te helpen overleven.
  • Inzicht in de drie basale emotieregulatiesystemen: het gevaarsysteem, gericht op zelfbescherming; het jaagsysteem, gericht op bevrediging en beloning; en het zorg- en kalmeringssysteem, gericht op geborgenheid, tevredenheid en verbondenheid.
  • Hoe de drie systemen uit balans kunnen raken door invloeden van buitenaf, maar ook van binnenuit, bijvoorbeeld door schaamte, zelfkritiek en een innerlijke pestkop.
  • Besef van onze gedeelde menselijke conditie (common humanity) en dat waar we niet voor gekozen hebben, is niet onze fout.
  • Hoe mentale voorstellingen de emotieregulatiesystemen kunnen beïnvloeden en compassie beoefening de balans kan helpen herstellen door ons zorg- en kalmeringssysteem te versterken en een innerlijke helper te voeden.
  • Oefeningen in compassievol motiveren, aandacht geven, voelen, denken en redeneren, visualiseren, spreken en handelen.
  • Oefeningen die ons helpen ontdekken wat bijdraagt aan geluk, vreugde en dankbaarheid.
  • Aandacht voor Vier Levensvrienden die ons kunnen bijstaan, afhankelijk van waar een gegeven situatie om vraagt: liefdevolle vriendelijkheid, mededogen, medevreugde en gelijkmoedigheid.
Onderbouwing

De training is ontwikkeld door Erik van den Brink (psychiater) en Frits Koster.

Net als bij de Mindfulnesscursus zijn de voornaamste leermeesters de eigen ervaring en de uitwisselingen in de groep. Deelnemers zijn vrij in wat en hoeveel ze met elkaar delen en hoeven de problemen voor elkaar niet op te lossen. Wel kunnen ze elkaar ondersteunen door ook in de uitwisselingen mindfulness en compassie te beoefenen.

De training is gebaseerd op een wetenschappelijk onderbouwde visie op het belang van (zelf)compassie en bestaat uit diverse onderdelen, waarvan afzonderlijk het positieve effect in research is aangetoond. De inhoud is geïnspireerd o.a. op het werk van Paul Gilbert,  Christopher Germer, Kristin Neff en Rick Hanson en Tara Brach.

Je kunt je hier aanmelden voor de compassietraining die 2 oktober start.

Ring the bells that still can ring

Forget your perfect offering

There is a crack in everything

That’s how the light gets in

– Leonard Cohen-