Zelfcompassie training Alkmaar

 

Zelfcompassie training Alkmaar 

Trainingen op locatie

Hoe je anders met lijden om kunt gaan

Er zijn verschillende wegen om met ons lijden, of dat van anderen om te gaan. In de compassie – en de zelfcompassie training onderzoeken we dit aan de hand van theorie, meditaties en oefeningen. Je ontwikkelt hierdoor een betere zelfzorg en je ervaart steun door een groter besef van medemenselijkheid. Er is meer verbondenheid met anderen, ook met wie op afstand zijn. Je ontdekt warmte en acceptatie in jezelf. De mogelijkheid om er voor een ander te zijn, zonder overspoeld te raken. Door een betere zelfzorg blijf je meer in balans, je wint aan veerkracht.

Zelfcompassie training Alkmaar 

Wat is zelfcompassie?

Dit is de meest eenvoudige omschrijving; Jezelf op dezelfde manier behandelen als je een goede vriend zou behandelen die het moeilijk heeft. Vriendelijk, ondersteunend, troostend, zorgzaam, met begrip.

Zelfcompassie is ook …

het gedrag van compassie naar jezelf richten. Voel je compassie voor iemand dan merk je op dat iemand lijdt. Geraakt door het leed van iemand anders, reageert je hart. Je geeft om iemands lijden. Er is mededogen, er is warmte. Je hebt de behoefte om iemand te helpen, te steunen. Met compassie heb je ook begrip voor de situatie van de ander. Er zijn geen oordelen. Er is een gevoel van gelijkwaardigheid. We zijn allebei mens. Lijden, falen en onvolmaaktheid zijn onderdeel van het mens-zijn. In andere omstandigheden hadden dit mijn omstandigheden kunnen zijn.

Kristin Neff beschrijft drie componenten van zelfcompassie

 

I. Mindfulness tegenover over-identificeren Mindfulness helpt ons pijnlijke gevoelens, stress en ongemak te erkennen en toe te laten. Om ons hart voor onszelf te openen. En om dit evenwichtig te doen. We rennen niet weg en  we wentelen ons ook niet in ons lijden.

II. Zelf-vriendelijkheid i.p.v. onszelf veroordelen We zijn vriendelijk naar onszelf in plaats van onszelf te veroordelen. We zijn in ons hart geraakt door onze eigen pijn. Er is zorg en begrip in plaats van hardheid. Frustratie, imperfectie is onderdeel van het mens-zijn. In plaats van kritiek vragen we onszelf: Hoe kan ik op dit moeilijke moment het beste mezelf troosten en voor mezelf zorgen?”

III. Gedeelde menselijke ervaring i.p.v. onszelf isoleren Het derde component is dat we herkennen dat ons lijden onderdeel is van de grotere ervaring van mens-zijn.  Als we falen of als we worden afgewezen kan het voelen alsof er iets mis is gegaan,  ‘Dit hoort niet te gebeuren’. We voelen ons hierdoor geïsoleerd, dat brengt nog meer lijden. Met zelfcompassie, weet je dat  lijden onderdeel is van het leven – iedereen kent onvolmaaktheid en lijden. Het is menselijk. We hebben het niet allemaal in de hand. Een moment van lijden wordt dan ook een kans jezelf met liefde te accepteren en je verbonden te voelen met anderen.

Mindfulness draagt bij aan bewustwording en acceptatie van je ervaring, van pijn en ongemak

Zelfcompassie vraagt “wat heb ik op dit moment nodig”. Er is empathie, mededogen, vriendelijkheid en steun.

Samen vormen mindfulness en zelfcompassie een staat van warmhartig en verbonden aanwezig zijn op moeilijke momenten in ons leven

Wat leer je in de Zelfcompassie training Alkmaar

Verzachten, troosten, kalmeren Met zelfcompassie ben je open voor jouw pijn, je bent sensitief voor jouw behoefte in dat moeilijke moment. Je neemt er verantwoordelijkheid voor en je wilt er iets aan doen. Je leert een goede vriend voor jezelf te zijn. Zo ontwikkel je een zorgzame en liefdevolle houding naar jezelf. Met liefde en mildheid, voor wie jij bent. Ook als het niet gaat zoals jij dat wilt. De innerlijke criticus verliest terrein.

Je gaat jezelf meer waarderen, inclusief je ‘imperfecties’

Het is zo menselijk. We kennen allemaal onvolmaaktheden, frustraties. In plaats van je leed te negeren, zeg je tegen jezelf: “Hoe kan ik op dit moeilijke moment mezelf troosten en voor mezelf zorgen?” Een oud overlevingsmechanisme van zelfkritiek, van ontevreden zijn met jezelf, vervang je door zelf-acceptatie en zelf-waardering.

Je gaat weer van jezelf houden met de Zelfcompassie training Alkmaar

Een onvoorwaardelijke liefde die niet afhankelijk is van goed of fout. Je bent blij met jezelf, hoe dan ook! Op den duur voel je meer geborgenheid in jezelf. Je ontwikkelt een innerlijke helper die onvoorwaardelijk van je houdt, en er altijd voor je is. Zelf-acceptatie en zelf-liefde groeien gaandeweg de cursus. Je leert om in verbinding te blijven met anderen, ook op momenten dat het moeilijk is.

Met zelfcompassie pauzeren we om onszelf de zorg te geven die we nodig hebben

Uit onderzoek blijken deze voordelen van zelfcompassie

Mensen met meer zelfcompassie

  • ervaren meer geluk en tevredenheid
  • genieten meer
  • zijn gemotiveerder
  • hebben betere relaties
  • zijn minder angstig en depressief
  • kennen minder gevoelens van schaamte en schuld
  • ervaren een grotere veerkracht om beter te kunnen omgaan met stressvolle momenten

Voor wie is de zelfcompassie training geschikt?

De zelfcompassie cursus is geschikt

  • als er regelmatig gedachten zijn van sterke zelf-kritiek
  • je gewend bent hoge eisen aan jezelf te stellen
  • bij gevoeligheid voor angst en depressie
  • voor een meer zorgzame en liefdevolle houding naar jezelf
  • als je meer wilt genieten
  • voor wie de mindfulness – en zelfcompassie beoefening wil opfrissen of verdiepen

In een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek kun je kennis maken met de trainer en onderzoeken of de Zelfcompassie cursus voor jou iets kan betekenen.

De trainer, Titia van Rootselaar

Ik ben een ervaren en gecertificeerd MBSR –mindfulness trainer  categorie 1 VMBN. In 2007/2008 deed ik de opleiding voor Mindfulnesstrainer MBSR bij het Instituut voor Mindfulness. Sinds 2008 geef ik de Mindfulnesstraining. In 2013 deed ik de opleiding voor compassietrainer MBCL  bij Frits Koster en Erik van den Brink. Sindsdien geef ik de Compassietraining MBCL – ‘Op Mindfulness gebaseerd Compassievol leven’. In hun beide registers sta ik ingeschreven.  register A geregistreerd compassie trainer en register B geregistreerd compassietrainer. Ik deed de opleiding tot  Interpersoonlijke mindfulness trainer (IPM).

 

Zelfcompassie training 

in centrum Wakker Bewust  Zijn


Overige data
Tijd:
19.00 – 21.30 uur

Bijdrage: €395,-

Dit is inclusief:
8 bijeenkomsten van 2,5 uur + 1 individueel gesprek + het werkboek mindful zelfcompassie + een link om oefeningen en meditaties te downloaden

Je kunt je hier aanmelden

Hoe ziet een bijeenkomst er uit

In 8 wekelijkse sessies van 2,5 uur worden er zelfcompassie -meditaties en oefeningen, theorie, uitwisseling en reflectie  aangeboden.

  • Elke les begint met een zelfcompassie-meditatie
  • We wisselen ervaringen uit over de oefen-suggesties die thuis zijn gedaan
  • Er is een presentatie over nieuwe hoofdstukken
  • We doen enkele oefeningen uit de nieuwe hoofdstukken
  • De bijeenkomst wordt afgesloten met een meditatie

Vergoeding

Sommige zorgverzekeraars vergoeden een deel van de bijdrage. Informeer bij je zorgverzekeraar wat de mogelijkheden zijn. Of kijk op deze website   Zorgwijzer.nl

Financiën hoeven wat mij betreft geen belemmering te zijn voor deelname. Neem gerust contact op als dit voor jou speelt.  Dan onderzoeken we wat er mogelijk is.

 

Lees hier hoe zelfcompassie meer veerkracht geeft + een video met Kristin Neff over zelfcompassie Een blog over de drie componenten van zelfcompassie

zelfcompassie-cursus-alkmaar.