Testimonials Compassie training

 

compassietraining-testimonial

 

Door de mindfulnesstraining was ik al bezig met mindfulness en heartfulness, ook in mijn werk was er aandacht voor. Vóor die tijd had ik wel angst om door de compassietraining egoïstisch of passief te worden, of om geen grenzen meer te stellen. 

Maar door het lezen van ‘Compassie in je leven’ (het werkboek van de compassie training) was ik  al langs twijfels gegaan. Ik zag er steeds meer de waarde van in.

Hoe heb je de training ervaren?

Ik had last van onrust, van veel moeten. Ik voelde me vaak somber en alleen. Ook wel onveilig. Mezelf laten zakken gedurende de dag, vond ik moeilijk.

Tijdens de sessies, door jouw begeleiding met de meditaties, bracht me dat heel veel rust. Ik vond het een heel fijn, warm, respectvol groepje. Ik heb het iedere keer als heel prettig ervaren. De compassie training als geheel, vind ik gewoon heel erg mooi.

Ik mis het eigenlijk wel dit wekelijkse moment! 

Wat hebben de bijeenkomsten en het toepassen van de oefeningen je gebracht?

Ik heb vaak een grote to do lijst. Dan voel ik echt weerstand! Ik kan nu veel makkelijker van onrust en gejaagdheid omschakelen naar rust in mezelf. Ik neem de tijd om bewust te ademen, om vriendelijk voor mezelf te zijn. Ik kan me dan nu ontspannen.

Door somberte en andere lastige emoties zijn de ochtenden voor mij best wel lastig. Ik begin de dag nu met compassie meditaties en ook met compassievol schrijven. Dan sta ik ook stil bij de gedeelde menselijkheid, dat we op z’n tijd allemaal wel moeilijkheden kennen. Hier vind ik echt verzachting in en troost. 

Wat erg gegroeid is tijdens de training is dat ik onvoorwaardelijk vriendelijk mag zijn voor mezelf. 

Ik ben ook milder naar anderen en minder reactief.  Ik vind mezelf dan een prettiger persoon. Dan leef ik ook meer mijn eigen waarden. De metta meditatie waarin we onszelf en anderen vrede toewensen geeft me heel veel rust en positieve energie. Ik hoop dat dit bij mezelf en in de wereld mag groeien.

Ik sta vaker stil bij waar ik dankbaar voor ben. 

Als ik bij vrienden ben, of bij familie dan ben ik bewuster aanwezig, met meer zachtheid en genieten. Mijn hart kan zich meer openen, naar mezelf en voor anderen. Ik voel meer compassie. Voor mij brengt het veel meer vreugde en rust, een groot gevoel van tevredenheid.

Verbondenheid met anderen voelen is ook een hele belangrijke. 

Als ik in een negatieve houding met mezelf ben dan krijg ik zo’n samengetrokken hart. Ook als ik dan bij anderen ben. Dan zit ik heel erg in mezelf, met sombere gevoelens. Als ik dan thuis in m’n eentje een meditatie uit de compassie training doe, dan brengt dat heel veel zachtheid en een warme stroom terug. Dan gaat mijn hart open en voel ik  dat we met zijn allen verbonden zijn. Dat geeft rust, een gevoel van veiligheid, van geborgenheid.

Zo is het ook wel een beetje uit nood geboren. Ik ben heel blij dat ik dit gevonden heb. 

En daar heb jij een aandeel in gehad. Ik zeg heel vaak in de meditaties tegen mezelf, want dat zeg jij heel vaak; zo is het nu, zo is het nu. En daar word ik helemaal rustig van. Ik vind je heel lief en heel open, alles kan er zijn. Je bent in hetzelfde contact met ons. Dat bracht veel openheid gedurende de sessies met elkaar. Ik vind dat jij compassie ademt. Dat is echt voelbaar. Tegelijkertijd vertel je ook wel over je eigen stemmetjes en lastigheden. Hoe je daar mee omgaat. Als je bij jou zo in de cursus ruimte binnenstapt dan is er eigenlijk al meteen de sfeer van compassie. Dat is wel echt hoe jij bent, en hoe je het brengt.

Door de compassie training ben ik me van de gejaagdheid in mijn werk bewust geworden. Zorg voor anderen is een belangrijk onderdeel van m’n werk. Ik ging voorbij aan waar ik zelf behoefte aan heb. Ik maak nu tijd om ook goed voor mezelf te zorgen. 

 Ik raad deze training echt aan iedereen aan die heel kritisch is met zichzelf.
Die perfectionistisch is, en dat ook naar buiten richt, naar anderen. Aan wie met zichzelf  worstelt – met wie die is, met emoties van depressie en angst. Ook aan iedereen die heel hardnekkig probeert om niet te voelen. Dan kun je  deze training heel goed gebruiken. Ik denk voor de hele beroepsgroep van de gezondheidszorg. Mensen die bij de politie werken.

Ik mis de wekelijkse bijeenkomsten! Ik wil nog wel een keer meedoen!! 

Nienke – psycholoog, Haarlem