Met mindfulness en zelfcompassie training leren ‘nee’ zeggen

Mindfulness & Compassie Alkmaar | Leren nee zeggen zelfcompassie training 8 mei

Het erkennen van je grenzen en daarvoor mogen zorgen. In de zelfcompassie training van Mindfulness & Compassie Alkmaar leer je dit.

Voor veel mensen is gezond grenzen stellen lastig. Een goede zelfzorg draagt bij aan een psychisch en fysiek gezond leven. Balans in zorg voor anderen en zorg voor jezelf is dan een voorwaarde. Kun je moeilijk ‘nee’ zeggen, dan geef je doorgaans meer dan dat je ontvangt. En dit gaat op den duur ten koste van jezelf. Je raakt vermoeid, je voelt je futloos. Wanneer zorg voor langere tijd uit balans is kun je somber worden. Wil je meer naar je eigen behoeften luisteren en daar ook tijd voor maken? Dan is af en toe ‘nee’ zeggen onvermijdelijk.

Wat maakt ‘nee’ zeggen lastig?

‘Nee’ zeggen vinden we vaak lastig omdat we een ander niet willen teleurstellen. Of we zijn bang voor afwijzing. Ook behoefte aan waardering kan het moeilijk maken om ‘nee’ te zeggen. Een meer positieve reden kan zijn dat we er simpelweg plezier in hebben aan het bijdragen aan een oplossing.

Leer ‘nee’ zeggen tijdens de zelfcompassie training van Mindfulness & Compassie Alkmaar

Tijdens de zelfcompassie training van Mindfulness & Compassie Alkmaar, die start op 8 mei, leer je om respectvol ‘nee’ te zeggen.

Mindfulness helpt je bewust te zijn, te erkennen hoe jij je voelt. Je bewust zijn van signalen in het lichaam die aangeven dat je tegen een grens aanloopt. Bewust van een fysieke spanning, van emoties en van gedachten. Een weten in het lichaam dat deze vraag eigenlijk te veel is voor je. Hier ruimte voor maken, het aandacht geven. Zelfcompassie helpt je hiervoor te mogen zorgen. Je kunt met empathie en mededogen betrokken zijn bij de behoeften van anderen en je oók bewust zijn van jouw behoeften. Door soms ‘nee’ te kunnen zeggen, behoudt je balans in de zorg voor jezelf en de zorg voor anderen.

Goede zelfzorg

Een goede zelfzorg is niet egoïstisch. Het is een uiting van een gezond gevoel van eigenwaarde. Van zelfliefde. Je voorkomt buitensporige vermoeidheid. Én je hebt tijd voor andere activiteiten die voor jou voedend en inspirerend zijn. Mindfulness helpt je deze behoeften te erkennen en te accepteren. Zelfcompassie motiveert om soms ‘nee’ te zeggen en om ook tijd voor jezelf te maken. Te genieten van andere activiteiten. Mindfulness en compassie dragen zo bij om niet overspoeld en vermoeid te raken door zorg voor anderen. Om balans te houden in jouw activiteiten en de zorg voor een ander.

Zelfcompassie heeft een positieve uitwerking op gevoelens van angst, somberte, schuld en schaamte

Door een betere zelfzorg ervaar je meer kracht en vermindert angst. Gevoelens van schuld en schaamte kunnen meer losgelaten worden. Somberte maakt plaats voor meer genieten. Tijdens de zelfcompassie training ontwikkel je een grotere veerkracht waardoor je de uitdagingen van het leven beter aankunt.

Hoe de zelfcompassie training van Mindfulness & Compassie Alkmaar jou helpt

In de zelfcompassie training ontwikkel je een innerlijke helper, in plaats van een innerlijke criticus. Met zelfcompassie kun je jezelf met liefde accepteren, in plaats van jezelf te veroordelen. Daarnaast blijf je meer in verbinding met anderen, ook wanneer het lastig is. Je voelt je meer één en verbonden. Er is ruimte voor dankbaarheid. Je leert zelfwaardering, zelfacceptatie en zelfliefde.

Wil je leren balans te brengen in zorgen voor jezelf en voor anderen?

Kom dan naar de zelfcompassie training van Mindfulness & Compassie Alkmaar op 8 mei 2020. Lees meer over de prijs en meld je aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.