Compassie training Alkmaar

Van Mindfulness tot Heartfulness

met de compassie training 

Actuele start-data compassie training

2 oktober, woensdagavond van 19.00 – 21.30 uur
Overige data
9, 16 en 30 oktober, 6,13,20 en 27 november.
Twee extra bijeenkomsten, een hele dag voor jezelf:
Een compassievolle-retraitedag
zondag 3 november van 10.00-16.00 uur

18 oktober, vrijdagmiddag van 13.30 – 16.00 uur
Overige data
1,8,15, 22 en 29 november, 6 en 13 december
Twee extra bijeenkomsten, een hele dag voor jezelf:
Een compassievolle-retraitedag
zondag 3 november van 10.00-16.00 uur

Locatie van beide compassie trainingen
Wakker bewust zijn 
Westerweg 14
1815 DE Alkmaar

Je kunt hier een gratis kennismaking boeken of je aanmelden voor de training

Wat is compassie?
Compassie is een menselijke kwaliteit die bij ieder in aanleg aanwezig is, maar die vaak om allerlei redenen niet tot bloei is gekomen. Gelukkig kan compassie door beoefening en inzicht wel ontwikkeld en verdiept worden, dat is het doel van de Compassie training. Compassie gaat samen met de wens ongemak en pijn te verlichten, zodat je er uiteindelijk meer ondersteunend en lichter, meer in verbinding met anderen,  mee om kunt gaan. 

Wat leer je in de compassie training?
Je leert meer bewust te genieten van een moment van vreugde. En ook om met een milde blik begrip en acceptatie  te hebben voor situaties waar sprake is van stress en ongemak. 

 • We ontwikkelen een vermogen om met ons hart en geest betrokken te zijn bij moeilijke en stressvolle ervaringen, van onszelf en van anderen
 • Gaandeweg ervaren we een grotere veerkracht en vrijheid in de omgang met de ups en downs van het leven

Programma
In 8 wekelijkse sessies van 2,5 uur worden er oefeningen, theorie, uitwisseling en reflectie  aangeboden. Een compassievolle-retraitedag van 10.00- 16.00 uur is onderdeel van het programma.

Het programma ondersteunt een verdere ontwikkeling 

 • van meer bewust aanwezig zijn
 • van een meer ondersteunende, zorgzame houding, in eerste instantie naar onszelf – de persoon met wie we het meest mee te maken hebben in ons leven!
 • er is ook volop ruimte voor humor, meer gemak, meer kunnen relativeren, gevoelens van verbondenheid en dankbaarheid

Tijdsinvestering
Deelname aan de compassie training vraagt in je dagelijkse leven ongeveer een 3 kwartier per dag tijd en aandacht  voor de compassie meditaties – en daarnaast aandacht voor het geleidelijk aan integreren van compassie in je dagelijkse leven. 

Gebruikte werkvormen
De training maakt gebruik van de volgende werkvormen:

 • (geleide) meditaties
 • bespreking van de theorie
 • lichte bewegingsoefeningen
 • bespreken van de eigen ervaringen
 • huiswerk opdrachten

Kennismaking
Voorafgaand aan deelname heeft een (telefonische) kennismaking plaats. In dit gesprek is er ruimte voor vragen van de deelnemer en kan er gedeeld worden over welke thema’s/onderwerpen er meegenomen worden naar de compassie training.

Bijdrage  €375,- 
Dit is inclusief 

 • de 10 lessen (de 8- weekse compassietraining én de compassievolle retraitedag)
 • een kennismakingsgesprek  (telefonisch of we spreken ergens af)
 • het  hulpboek Compassie in je leven geschreven door Frits Koster en Erik van den Brink. Je vindt hierin de theorie van de compassietraining MBCL. Ook de waardevolle oefeningen waarvan we er veel tijdens de training doen. 
 • Gratis downloadbare audio-bestanden om compassie verder te ontwikkelen en de werking van mindfulness verder te ontwikkelen met heartfulness.

Compassie in je leven

Zijn financiën een belemmering voor deelname breng dit dan graag in de kennismaking naar voren. Dan onderzoeken we wat er mogelijk is

Integratie dagelijkse leven
Na de training is het mogelijk deel te nemen aan terugkom-bijeenkomsten.

De trainer, Titia van Rootselaar
Ik deed de opleiding voor compassietrainer MBCL  bij Frits Koster en Erik van den Brink en ben in hun register  A en register B geregistreerd  compassietrainer.

Ring the bells that still can ring

Forget your perfect offering

There is a crack in everything

That’s how the light gets in

– Leonard Cohen-

 

Ervaringen compassietraining deelnemers

Ik voel me meer verbonden met anderen,

 • “Door de compassietraining sta ik anders in het leven: Ik voel me dankbaar.
  Ik mag mezelf zijn: Ik hoef niet meer perfect te zijn en ik moet veel minder van mezelf, daardoor ervaar ik minder angst en spanning, en heb ik meer zelfvertrouwen. Ook in contact met anderen. Ik voel me meer verbonden met anderen, daardoor vind ik het leuker om met anderen om te gaan. Ik geniet meer van het contact met degenen wie ik lief heb en ik heb minder last van sociale angst, op feestjes bijvoorbeeld. Ik heb meer contact met mensen, ook met mensen die ik niet ken op straat.”

Ik ben milder voor mezelf geworden

 • “Ik leef meer bewust, in het moment, in het nu. Ik ben milder voor mezelf geworden.Ik mag verdrietig zijn en pijn hebben. Ik zorg beter voor mezelf, ik geef mezelf vaker wat ik nodig heb. En op momenten dat het tegenzit, heb ik helpende gedachten, in plaats van (ver)oordelende gedachten. Dat is heel wat, vind je niet?!!”

Leren omgaan met wat er op mijn pad komt zonder er over te oordelen

 • De Compassietraining heeft mij meer inzicht gegeven in de werking van ons brein, inzichten in het zijn, het leren omgaan met wat er op mijn pad komt zonder er over te oordelen. Ik heb Titia als een warme, liefdevolle vrouw en een fijne, gepassioneerde coach ervaren. Ik heb de geleide meditaties als erg prettig ervaren. Je hebt een hele fijne stem om naar te luisteren.”