Véel te vroeg wakker worden en dan liggen piekeren…

Piekeren

….Je omdraaien en nog eens omdraaien.

Op je buik, op je rug en dan toch weer op je zij.    

shutterstock_108907097

 

 • “Waarom kan dit niet stoppen?”                                     
 • “Ik hoor nu nog te slapen!!”
 • “Zo wordt het helemaal niks vandaag,                                                       uitgerekend vandaag!!”

Herkenbaar? gebeurd dit je te vaak?

In deze blog geef ik je een strategie waarmee je grip op piekeren krijgt.


Als je deze strategie toepast, wat gaat dit je opleveren?

Geestelijke en emotionele rust
Meer ontspannen in je lichaam
… je ervaart minder stress

Minder negatieve gevoelens als somberte,angst, paniek, je zorgen maken.
Meer positieve gevoelens zoals je op je gemak voelen,vertrouwen hebben

En natuurlijk een betere slaap!! Overdag heb je hierdoor meer energie,voel je je fitter.
Ben je weer wat aangenamer voor jezelf en je omgeving ;-))

Wat gebeurdt er eigenlijk als we ‘s nachts liggen te piekeren?

shutterstock_283516091

We hebben allemaal wel eens van die omstandigheden waar je ‘s nachts van wakker ligt, waar je van gaat piekeren.
Of er nu vaak aanleiding voor je is om te piekeren of zo af en toe…..van piekeren worden we over het algemeen niet vrolijk. Het heeft een neerwaartse invloed op ons humeur. Ons lichaam raakt gespannen, er is stress. Bij aanhoudend gepieker ‘s nachts kan er slaaptekort ontstaan, je kunt oververmoeid raken.
Wordt piekeren een gewoonte dan kan dit tot veel ongemak leiden en kun je in een vicieuze cirkel terecht komen. Gevoelens van somberte, verdriet en uitzichtloosheid ontlokken negatieve gedachten als

 • ‘Ik kan hier geen oplossing voor vinden’
 • ‘Dit gaat nooit ophouden’
 • ‘Het wordt nooit wat met mij, m’n werk… relatie…’

 

shutterstock_226993153

Ons brein draait op volle toeren, fysiologisch wordt ons stress-systeem aangejaagd. Dit alles doet ons overdag vermoeid, prikkelbaar en gespannen voelen.
Heeft dit over een langere tijd plaats dan ontstaat er een neerwaartse spiraal waarin paniek, hartkloppingen, een te hoge bloeddruk en chronische vermoeidheid kunnen ontstaan…
Je kunt in je reacties naar anderen een kort lontje hebben, je niet goed meer kunnen concentreren en wellicht meer gaan eten dan je anders doet om al het ongemak niet te hoeven voelen.

Als je dit gaat toepassen vraagt het wel iets van je….

Het bewust aandacht geven en blijven toepassen, herhalen;-

En hier dan de strategie!

Stap 1. De sleutel tot een betere slaap,meer rust in het hoofd is een accepterende houding ten aanzien van het piekeren

Waar je over piekert heeft een sterke aantrekkingskracht op ons denken: vanuit een oud overlevingsmechanisme wíl het brein deze situatie oplossen, daardoor ontstaat er het vele denken. Als het ons denken niet lukt de situatie op te lossen kunnen er gevoelens als paniek, ongerustheid of hopeloosheid ontstaan. Gebeurd dit regelmatig dan wordt het piekeren zelf ook een probleem. Het houdt je uit je slaap met alle gevolgen van dien.

De oplossing om niet meer ‘s nachts te liggen piekeren is het vele denken te accepteren, je er niet tegen te verzetten.

Het met een bewuste, niet oordelende aandacht op te merken. Op het moment dat je het piekeren herkent, val je er niet meer helemaal mee samen! Geef jezelf hiervoor een compliment!

shutterstock_208817080

 

Ah, piekeren!
je bent het je bewust
met een milde, niet- oordelende aandacht
Dan val je er niet helemaal mee samen
Dit geeft ruimte
Voor een andere gewoonte
Je ligt in je bed!

Stap 2. Je ademhaling gebruiken als een anker, om aanwezig te blijven waar je bent! In je bed! Het is nacht...

Pieker- gedachten hebben doorgaans de neiging flink je aandacht te trekken en weer terug te komen. Wordt je hier in mee genomen – onze geest werkt zo!- dan ben je weer vertrokken naar de onplezierige situatie. Het herkennen en bewust in – en uitademen is dan een middel om je aandacht naar dit moment terug te brengen. Ook als de inhoud van je denken aan je trekt.

Honderd keer kan het piekeren er zijn
Herken het piekeren honderd keer,
Compliment!
Je bent er weer, in je bed
Gebruik je ademhaling
Om jezelf te ankeren
Adem bewust in en uit
Je bent hier
En nu… en nu

Stap 3.Je gewaar zijn van wat er door je zintuigen binnenkomt helpt om in het hier en nu te blijven, je ervaring ruimer te maken

Je breidt je aandacht uit naar waar je bent. Je voelt de matras…. de aanraking met de lakens… geluiden, geuren, vormen… Neem het met een nieuwsgierige houding in je op… In plaats van meegenomen te worden in je denken geef je je over aan wat er door je zintuigen binnenkomt.
Je ervaring wordt ruimer dan wat er zich in je denken en voelen afspeelt.

mmmm de lakens voelen zacht, het is stil, ik ben warm…..

Met een nieuwsgierige frisse blik…
De 5 zintuigen
Zien…horen,
ruiken en proeven
wat merk je op…
Ik ben hier
Je ervaring wordt ruimer

4. Gedachten zijn geen feiten

Je realiseren dat gedachten niet hetzelfde zijn als de omstandigheden waar ze over gaan, ook al doen ze je dat héél graag geloven, helpt om de greep die het denken op je heeft wat losser te maken

Gedachten zijn geen feiten.
Gedachten zijn gebeurtenissen in onze geest,
En zijn niet hetzelfde
als de omstandigheden waar ze over gaan

5. Herhalen, herhalen..... Het echt gaan doen!

Dit is het!! Héél eenvoudig toch! Of… schuilt er een addertje onder het gras.

De methode is eenvoudig.

Wat het lastig kan maken is dat we met het piekeren met een primitieve laag van ons brein te maken hebben. En vanuit deze laag reageren we met een automatische instinctmatige reactie. ” De onplezierige situatie moet opgelost, we willen er van af, daardoor heeft het denken ons in de greep”.

Deze reactie staat haaks op het meer redenerende en reflecterende deel van ons mensenbrein: het nieuwe zoogdierenbrein. Vanuit dit deel kunnen we zeggen; ok, ik wil er vanaf en ik begrijp de methode. Dus, gaan we doen!
En kan er geduld zijn, begrip.

Gelukkig kunnen deze  twee lagen daardoor samenwerken.En dan creëeren we een nieuwe gewoonte, we nemen een andere route!

Het goeie nieuws is dat ons brein nieuwe gewoonten kan leren!

shutterstock_76576765

Ga het toepassen
zonder er iets van te verwachten
Het is vooral belangrijk het te doen

Doorloop de verschillende stappen, zonder verwachtingen. Meer en meer met een open, milde, accepterende houding. En dan?

Succes verzekerd, echt waar.

Ik wens je veel profijt toe van deze strategie tegen nachtelijk gepieker!!

Wat is jou beste middel tegen piekeren tot nu toe?
Laat je het hieronder weten? Hebben anderen ook weer baat bij.

About Titia van Rootselaar

Hallo, mijn naam is Titia van Rootselaar. Met veel genoegen, warme betrokkenheid, humor geef ik ruim 8 jaar Mindfulness- trainingen aan groepen en ook in individuele begeleiding. Waar je wordt uitgenodigd te stoppen met doen en vriendschap kunt sluiten met jezelf precies zoals je nu bent. Neem eens een kijkje op dit platform, laat gerust iets van je horen en wie weet tot ziens!

3 thoughts on “Véel te vroeg wakker worden en dan liggen piekeren…

 1. De mbsr training heeft er al voor gezorgd dat ik beter slaap,maar deze 5 stappen ga ik zeker toepassen als ik de slaap niet kan vatten. Groet Djurre

  1. Ha Djurre,
   Leuk je reactie, dankjewel. Heel fijn dat je beter slaapt door de MBSR training. Je vertelt ons in de (lopende) Mindfulnesstraining ook regelmatig van nog andere positieve effecten. Goed hoor. Ben benieuwd hoe dit voor je gaat uitwerken. Laat je het ons weten? 😉 goed weekend! Titia

 2. Als mede cursist van Djurre volg ik ook de MBSR training bij Titia. Sinds ik de training volg, en oefen, merk ik dat ik s nachts stukken beter slaap. Ik lig nog wel eens wakker en doe dan een kleine bodyscan, of ik let op de adem in mijn buik. En maak me er verder niet druk over dat ik niet slaap.
  Ik kan overdag veel piekeren, bij mij is het een gewoonte geworden, ik doe dan de 3 min oefening die we hebben geleerd, om uit de automatische piloot te komen. Laatst viel het me ook op dat door piekeren een soort tunnelvisie ontstaat, ik dacht he, door dat piekeren gaat alles langs me heen, een nauw blikveld. Maar ik merk wel dat ik het denken en piekeren sneller opmerk, me er bewust van ben. En dat helpt me om mijn aandacht weer op het hier en nu te richten. In bovenstaande stuk wordt ook beschreven over het gebruiken van zintuigen, dit doe ik graag in het bos, ik laat elke dag mijn hond uit, en voel de wind in mijn gezicht, het ruisen van bomen, de verschillende bladeren, de kleuren, bloemen, de geuren, het gevoel van de grond waar ik op loop, de grillige bomen, het geluid van de vogels, het geritsel, de beessies enz..enz , tussendoor is er wel denken, ik merk het op en richt mijn aandacht weer op het bos, en nogmaals denken, merk het op en richt weer mijn aandacht op het bos waar ik ben. Ik moet zeggen, oefening baart kunst want ik voel, zie en ruik steeds meer in het bos, het bos wordt steeds rijker, waardoor ik er echt van kan genieten……

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *