Interpersoonlijke Mindfulnesstraining

 

“De dingen kunnen zich pas aan ons openbaren wanneer wij onze opvattingen erover loslaten”
                                                                   Thich Nath Hahn


Interpersoonlijke Mindfulnesstraining                      

Het Cultiveren van Aanwezig zijn in Dialoog

Onze levens zijn een web van sociale relaties en communicatie. In alle relaties vinden we vreugde en spanningen, de wens dat dingen anders zijn, waardering, verlangen en lijden. Vaal functioneren we in onze relaties alsof we slapen; heen en weer getrokken door voorkeur en afkeer. Het ontwikkelen van interpersoonlijke mindfulness leidt tot meer vol aanwezig zijn en zorg voor anderen en onszelf. Deze cursus is gebaseerd op de beoefening van Insight Dialogue en zal worden geleid door Titia van Rootselaar.

Wat je leert in deze training:

  • Verdieping van de beoefening van mindfulness meditatie
  • Het leren van richtlijnen om het bewust-zijn in onze uitwisselingen te versterken.
  • Het herkennen van gewoonte patronen waarmee we op stress en angst in onze relaties reageren.
  • Het cultiveren van heilzame, en loslaten van onheilzame staten, van geest en gedrag.
  • Leren van manieren van dieper luisteren naar onszelf en anderen

 

Dynamische momenten van interpersoonlijk contact                              

De meesten van ons hebben mindfulness en vriendelijk gewaarzijn thuis individueel beoefend. Wanneer we het dagelijkse leven instappen ervaren we de uitdaging om mindful te blijven. We kunnen behoorlijk sensitief zijn, overspoeld door een veelheid  aan contact. We raken de ander en worden ook geraakt, gevoelens , waarnemingen, denken, we creëren onze eigen wereld. Kunnen we gewaarzijn ontwikkelen in deze dynamische momenten van contact en communicatie?
Is het mogelijk dat menselijke relaties de beste gebieden zijn om mindfulness  en gewaarzijn te ontwikkelen? Vanaf onze geboorte zijn we ontworpen om ons af te stemmen op de ander. De afwezigheid van deze afstemming is een belangrijke bron van stress.


“Met ondersteuning van elkaars gewaarzijn en de vriendelijke intentie om aandacht te geven aan de communicatie, ontstaat de mogelijkheid om wakker te worden in onze aangeboren kwaliteiten van liefde, vreugde en wijsheid”.

Januari  2018                                                                                              

Een introductie les  Interpersoonlijke Mindfulnesstraining
Datum: donderdagavond  18 januari
Tijd 19.30 – 21.00 uur
Locatie Het Terras, Santpoort-Noord
Kosten: €10,-

Interpersoonlijke Mindfulnesstraining 
Start: donderdagavond 1 februari, 8 bijeenkomsten + stilte-avond- 19.00 – 21.30 uur
Deelname
Aangeraden wordt de Mindfulnesstraining te hebben gedaan of elders meerjarige ervaring met meditatie. Heb je deze ervaring niet en wil je toch graag mee doen, neem dan contact op voor telefonisch overleg.
Overige data
8, 15 en 22 februari,  1, 8, 15 en 22 en 29 maart.
Tijd
19.30 – 22.00 uur
Locatie
Het Terras, Dinkgrevelaan 17 Santpoort-Noord
Inclusief cursusmateriaal en stiltedag
Kosten: A. €375,-

Direct inschrijven kan hier

Stress en heling in intermenselijke relaties                                                       

Menselijk contact kan vervullend, plezierig en ontspannend zijn – een verrijking in ons leven. Of er kan onvervuld verlangen zijn, spanningen… Willen we iets wat er niet is of willen we niet wat er is. Hoe vaak zijn we echt aanwezig?  Reageren we automatisch. Dan kan er makkelijk stress en lijden ontstaan.

In de interpersoonlijke mindfulness training worden deelnemers ondersteunt door richtlijnen bij het gewaar worden van interpersoonlijke stress en onze gewoontes in communicatie. Elke richtlijn kan ter herinnering gebruikt worden; om kalm te zijn, gewaar… en om oude niet heilzame gewoontes los te laten. Door interpersoonlijke mindfulness te ontwikkelen zijn we meer zorgzaam voor anderen en onszelf.

“Naarmate we door oefening meer wakker en aanwezig zijn kan een grotere helderheid en vrijheid onze dagelijkse contacten verlichten en kunnen we tot meer inzicht en wijsheid komen”.

Heling van stress

 

Gregory Kramer ontwikkelde het 8 -weekse Interpersoonlijke Mindfulness Programma als een vervolg en een verdieping van de 8-weekse MBSR, ontwikkelt door Jon Kabat-Zinn.

De training bestaat uit 8 bijeenkomsten en een oefendag. Naast de mindfulness beoefening uit de klassieke MBSR training wordt gebruik gemaakt van richtlijnen en contemplaties. Er wordt individueel geoefend en ook in 2-tallen.

De interpersoonlijke mindfulnesstraining is ontwikkeld vanuit de Insight Dialogue samen met onder andere Phyllis Hicks en Florence Meleo-Meyer en in samenwerking met Metta Programs. Gepromoot en ingevoerd door “The Center for Mindfulness in Medicine, Health Care, and Society at the University of Massachusetts Medical School and Metta Programs from 2012-2016.

https://metta.org/